Balandžio 24 d., Trečiadienis

POVILO STULGOS LIETUVIŲ TAUTINĖS MUZIKOS INSTRUMENTŲ MUZIEJUS

Įmonė Raktažodis Vietovė
» LR įmonės   » Kelionės, poilsis, laisvalaikis, pramogos   » Muziejai

Įmonės kodas: 188206638
PVM mokėtojo kodas: -
Adresas: L. Zamenhofo g. 12, LT-44287 Kaunas
Telefonas: (37) 422295
Faksas: (37) 406956
Vadovas/direktorius: Aurelijus Stunžėnas
Svetainė: www.muzikos-instrumentu-muziejus.lt  
E.paštas: kaunomuzik.muz@gmail.com


Aprašymas:

Muziejus veikia kelių restauruotų senovinių pastatų komplekse. Vienas iš jų – architektūriškai vertingas gotikinis miestiečio gyvenamas namas, pastatytas XVI amžiaus II pusėje. Muziejaus pastatus supantys jaukūs kiemeliai spinduliuoja ypatinga senamiesčio nuotaika ir savitumu.

Muziejaus ekspozicijos sudarytos remiantis pasaulyje plačiai naudojama Ericho fon Hornbostelio ir Kurto Zachso sistema. Pagal garso išgavimo būdą instrumentai grupuojami į aerofonus, idiofonus, membranofonus, chordofonus ir elektrofonus.

Rengiant ekspozicijas, atsižvelgta ir į specifinius kultūros bruožus – muzikos instrumentai grupuojami pagal:

  • kilmę (lietuvių liaudies, bendratautiniai, kitų tautų muzikos instrumentai)

  • regionus (skirtingų etnografinių sričių muzikos instrumentai)

  • raidą (nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų – ištobulintų muzikos instrumentų).


EKSPOZICIJOS:

*PUČIAMIEJI LIETUVIŲ LIAUDIES MUZIKOS INSTRUMENTAI. Aerofonai. Šioje ekspozicijoje galima pamatyti archaiškus instrumentus, skirtus ne tik muzikuoti, bet ir pranešti žinią, skelbti darbo pradžią ar pabaigą, žaisti, raminti gyvulius. Senieji pučiamieji instrumentai yra skudučiai, ragai, ožragiai, daudytės, kerdžiaus trimitai, švilpos, švilpukai, molinukai ir t.t. Taip pat eksponuojami ištobulinti tautiniai instrumentai – įvairios birbynės, skirtos profesionaliajai muzikai.

*STYGINIAI LIETUVIŲ LIAUDIES MUZIKOS INSTRUMENTAI. Chordofonai. Išvysite kanklių įvairovę – jos išdėstytos pagal regioninius savitumus bei vystymosi raidą. Pamatysite skirtingų formų ir skambesio kankles, sužinosite apie jų tobulinimą ir kanklių meistrus. Lankytojų dėmesį visuomet patraukia pūslinė – instrumentas, pagamintas iš medinės lazdos, išpūstos kiaulės pūslės ir žarnos arba virvelės.

*DAIKTAI, NAUDOJAMI KAIP MUZIKOS INSTRUMENTAI. Idiofonai. Eksponuojami utilitarinės paskirties instrumentai, kuriais galima išgauti garsinius signalus: tabalai, džingulis, skrabalai ir kt. Greta yra daiktai, naudojami, kaip muzikos instrumentai: lentos, žirgo pavalkai su žvangučiais. Ekspoziciją papildo iš primityvių daiktų sukonstruotas muzikos instrumentas – patobulinti skrabalai su kelmu.

*BENDRATAUTINIAI MUZIKOS INSTRUMENTAI.
Ekspozicija įrengta XVI amžiaus II pusės gotikinio stiliaus pastate. Čia turėsite galimybę sužinoti, kokie ir iš kokių šalių į Lietuvą patekę instrumentai tapo savos kultūros dalimi. Eksponuojamos vokiečių, austrų, anglų, rusų ir lietuvių meistrų pagamintos armonikos. Greta pamatysite bandonijas, koncertinas, fisharmonijas, vargonus, elektroninius vargonėlius, smuikus, cimbolus, citrą, mandoliną. Ekspoziciją papildo gramofonai.

*PASAULIO TAUTŲ MUZIKOS INSTRUMENTAI.
Įdomi ir egzotiška ekspozicija – tautinės muzikos instrumentai iš įvairių pasaulio šalių. Čia galima palyginti savo krašto ir kitų tautų muzikos instrumentus. Kolekciją sudaro lankytojų iš užsienio dovanoti instrumentai, knygos, nuotraukos, atvirukai.


Žemėlapis



Raktažodžiai: Povilo Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejus, instrumentai, instrumentai Kaune, lietuvių liaudies muziejus, lietuvių liaudies muziejus Kaune, muzikos instrumentai, muzikos instrumentai Kaune, eksponatai, eksponatai Kaune, muziejai, muziejai Kaune, parodos, parodos Kaune, pučiamieji instrumnetai, pučiamieji instrumnetai Kaune, styginiai instrumentai, styginiai instrumentai Kaune, senoviniai instrumentai, senoviniai instrumentai Kaune, užsienio šalių instrumentai, užsienio šalių instrumentai Kaune, skudučiai, skudučiai Kaune, arfos, arfos Kaune, kanklės, kanklės Kaune, armonikos, armonikos Kaune, skrabalai, skrabalai Kaune, folkloro ekspozicija, folkloro ekspozicija Kaune, folkloras, folkloras Kaune, gramofonai, gramofonai Kaune, birbynė, birbynė Kaune.


Veiklos sritis: Muziejai

Ieškoti informacijos apie šią įmonę (Google)