Trečiadienis, balandžio 24 d.

Thomo Manno kultūros centras, VšĮ

Thomo Manno kultūros centras, VšĮ
Thomo Manno kultūros centras, VšĮ
THOMO MANNO KULTŪROS CENTRO misija - kaupti, saugoti, populiarinti ir eksponuoti rašytojo Thomo Manno ir jo šeimos humanistinį palikimą.
Įmonės kodas 110065054
Įmonės adresas Skruzdynės g. 17, 93123 Neringa
Telefonas +370 469 52260
Vadovas/direktorius Dr. Lina Motuzienė
Svetainė http://www.mann.lt
El. paštas mann@mann.lt
Nuorodos Facebook
Thomo Manno kultūros centras, VšĮ

„Beje, atostogos Raušene turėjo ne tik literatūrinių, bet ir gyvenimo padarinių. Iš ten aplankėme Kuršių Neriją, (…) kelias dienas praleidome (…) Nidos žvejų kaimelyje ir buvome taip pagauti neapsakomo tos gamtos savitumo ir grožio, fantastinio klajojančių kopų pasaulio, briedžių gyvenamų pušynų, kad nusprendėme (…) įsigyti nuolatinę buveinę" (Mannas T., Gyvenimo apybraiža, 1929 ).

1929-1930 m. pagal architekto H. Reissmanno projektą Nidoje ant Uošvės kalno buvo pastatytas žvejo trobesį primenantis namas. 1930 m. liepos 16 d. Thomas Mannas su šeima atvyko į savo naująjį vasarnamį. Katia Mann rašė: „Buvo labai graži veranda su stiklinėmis kelių dalių durimis. (…) Iš verandos - durys į svetainę - svarbiausią mūsų šeimynos kambarį. Ten buvo jauki kertė, kur stovėjo suolas, kelios kėdės ir apskritas stalas, prie kurio galėjo susėsti septyni - aštuoni žmonės. Iš šeimynos kambario - langelis į virtuvę. Visi kiti kambariai - miegamieji. Antrajame aukšte, tiesiai iš prieangio užlipus, buvo mano vyro darbo kambarys. Šalia, dešiniau, jo miegamasis" (Stepanauskas L., Tomas Manas ir Nida, 1996).

Rašytojas su šeima Nidoje praleido tris vasaras (1930–1932 m.). Čia jis laikėsi įprastinės darbotvarkės. Toliau rašė „Juozapą ir jo brolius", eseistiką „Mano vasarnamis", straipsnius („Ko mes turime reikalauti", „Kalba jaunuomenei", „Velzungų kraujas"), laiškus redakcijoms, leidykloms, vertėjams, bičiuliams.

1932 m. vasarą, prieš septyniasdešimt metų, Thomas Mannas ir jo šeima paskutinį kartą vieši Nidoje. Praėjus keliems mėnesiams, jis išvyksta skaityti pranešimo į Šveicariją ir iki savo mirties (1955 m.) į Vokietiją jau niekad nebegrįžta. Jo egzilis trunka daugiau nei dvidešimt metų. VI-ojo tarptautinio Thomo Manno festivalio koncertų, pranešimų, diskusijų bei filmų pagrindinė tema - egzilis. Tai pačiai temai, egzilio laikotarpiui, yra skiriama ir Klauso Manno paroda.

1933 m., pasikeitus politinei padėčiai Vokietijoje, Thomo Mannas su šeima buvo priverstas emigruoti iš jos.

1939 m. Hitleriui prijungus Klaipėdos kraštą, Thomo Manno vasarnamis buvo nacionalizuotas ir H.Geringo įsakymu pertvarkytas į medžioklės namelį „Briedžių giria". Karo pabaigoje patrankos sviedinys nuplėšė namo kampą, todėl pokario metais norėta pastatą nugriauti. Tik 1965 m. namas perduotas Klaipėdos miesto bibliotekai ir po dvejų metų jame atidaryta bibliotekos skaitykla su nedidele memorialine ekspozicija.

1975 m., minint rašytojo 100-ąsias metines, pastatas dar kartą restauruotas, ekspozicija atnaujinta iš VDR gautais eksponatais. Nuo 1987 m. Thomo Manno namelyje kasmet vyko Thomo Manno seminarai, o 1990 m. įkurta Thomo Manno draugija - pirmoji Rytų Europoje.

1995–1996 m. pagal išlikusius architekto Herberto Reismanno brėžinius ir planus, Thomo Manno dukters Elisabeth Mann prisiminimus, namas dar kartą restauruotas, stengtasi atkurti autentišką aplinką svetainėje, verandoje, darbo kambaryje. Įrengta nauja ekspozicija.

1995 m. įkuriamas Thomo Manno kultūros centras. Čia vyksta kamerinės muzikos koncertai, literatūriniai susitikimai, tarptautiniai susitikimai (konferencijos, seminarai), Thomo Manno menų festivalio renginiai.

 

VIEŠOJI ĮSTAIGA "THOMO MANNO KULTŪROS CENTRAS"

 

Viešoji įstaiga „Thomo Manno kultūros centras“  įkurta 1995 metais, siekiant inicijuoti kultūrinį bendradarbiavimą tarp Baltijos regiono šalių, diskutuoti Lietuvos visuomenei aktualiais klausimais. Centro kūrėjais buvo trys valstybinės institucijos: Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Neringos savivaldybė ir Klaipėdos universitetas. Thomo Manno kultūros centras buvo įkurtas siekant ne tik analizuoti rašytojo Thomo Manno ir jo šeimos narių kūrybinį palikimą, rūpintis Thomo Manno kūrybinio palikimo populiarinimu Lietuvoje, bet ir skleisti humanistines idėjas Lietuvoje ir visame Baltijos regione, skatinti ir stiprinti Baltijos šalių kultūrinius ir kūrybinius kontaktus. Įvairiapusiška Thomo Manno kultūros centro veikla – europinio mąstymo ženklas, nes rūpinimasis Thomo Manno kūrybiniu palikimu Lietuvoje reiškia bendraeuropietiškų tradicijų svarbos pripažinimą Lietuvoje, tuo pačiu atsakomybės prisiėmimą už Europos kultūrinį palikimą.

 

Thomo Manno kultūros centro kūrimosi pradžioje organizuota daugybė konferencijų, seminarų ir diskusijų, skirtų rašytojo Thomo Manno kūrybai analizuoti, rengtos tarptautinės parodos, rodyti visi meniniai filmai, ekranizuoti pagal Thomo Manno romanus. Šiandien Thomo Manno namelis ypatingai populiarus tarp užsienio turistų, čia ir toliau, nors ne taip gausiai, vyksta renginiai, paskaitos apie Thomo Manno kūrybą, rengiamos parodos, atspindinčios rašytojo gyvenimo akimirkas, jo kūrybinį palikimą. Kasmet, jau 16 metai, organizuojamas tarptautinis Thomo Manno festivalis, apimantis įvairiapusišką meninę programą (muziką, literatūrą, dailę ir kiną), kuriame viena diena skiriama išskirtinai Thomui Mannui.

 

Pastovus publikos dėmesys renginiams, vykstantiems Thomo Manno vasarnamyje, yra svarbus įrodymas vaidmens, kurį atlieka šio krašto istorija ir kultūra, kurioje per šimtmečius persipynė įvairių tautų kultūriniai ryšiai, o šių ryšių ryškus simbolis neabejotinai yra ir rašytojas humanistas Thomas Mannas. Buvęs Thomo Manno vasarnamis Nidoje šiandien - kultūrinio bendradarbiavimo centras, propaguojantis geros kaiminystės ir humanizmo idėjas, simbolizuojantis atvirumą pasauliui.


Partneriai: Goethe‘s institutas Vilniuje, Lenkijos institutas Vilniuje, Klaipėdos universitetas, Academia Baltica, Nidos meno kolonija, kultūros draugija "Borussia" Olštyne ir kt.

_________________


PARAMA

 

Jūs galite paremti Thomo Manno kultūros centrą , pervesdami 1,2% pajamų mokesčio sumos, galimos skirti paramai pagal LR Labdaros ir paramos įstatymą.

 

Rekvizitai:

Paramos gavėjas: Thomo Manno kultūros centras, Viešoji įstaiga

Paramos gavėjo kodas: 110065054

Buveinės adresas: Skruzdynės g. 17, 93123 Neringa

Bankas: AB SWEDBANK, b. k. 73000

Atsiskaitomosios sąskaitos Nr.: LT36 7300 0100 0230 8202


 
 
 
Raktažodžiai: viešoji įstaiga Thomo Manno kultūros centras, viešoji įstaiga Thomo Manno kultūros centras kontaktai, viešoji įstaiga ... Žiūrėti daugiau
Svetainė yra atnaujinama. Galimi smulkūs nesklandumai.